středa 22. dubna 2009

Tak v pondělí 20.4.2009 bylo Adéle přesně šest týdnů a my se vypravili na první návštěvu :-)
Okamžitě jsme se zamilovali...

Přináším malou fotoreportáž:


Velký nepřítel - víčko od foťáku:















Prozkoumat se musí všecko - nedá se s tím hrát?




Jeden z mála vzácných okamžiků - Adéla sedí bez hnutí (asi číhá a přemýšlí, co by asi tak vyvedla v následujících pěti minutách...):










Adélka je kotě mazlivé, sedněte si na chvíli na podlahu a za chvíli už se vám drápe po noze nahoru a dožaduje se poctivého hlazení...




















Je to takový drobeček, ještě musí trochu povyrůst, než si ji přineseme :-)










Adéla knihomol, bude z ní moudrá a sečtělá kočka (my ji tuto zálibu určitě taky necháme naplno rozvíjet, i knížky o architektuře se u nás najdou) :-)


















Adéla pózuje, hotová modelka (pravda, asi tak jedna z dvacítky fotek, kde nebyla rozmazaná v pohybu)
A takhle dopadli miluni po naší návštěvě, trochu je to zmohlo :-)

pondělí 6. dubna 2009

Adéla se narodila 9. března 2009. Původně měla dalších šest sourozenců, bohužel ten nejslabší nepřežil. Ovšem Adéla (tehdy ještě neznámého pohlaví) se navzdory své porodní váze pouhých 70 gramů rozhodla se životem porvat a ač nejmenší, rozhodně nebyla ze všech nejméně viditelná ;-)

Trošku nezbytných údajů:

Adéla je kočka.

Britská modrá kočka.

Její máma se jmenuje Chelsea, i když doma jí přezdívají Miluna, proto i všem jejím potomkům (Adéla je z druhého vrhu) říkají miluni :-)

Až do svých dvanácti týdnů měla Adéla trávit kočičí dětství v rodině Maji a jejího muže, proto, než se dostane k nám (jestli si to ten můj chlap nakonec nerozmyslí), kopíruju pár Majiných příspěvků na téma těžký život s Miluny :-)

Trochu zpětně...

9.3.2009
V ten samý den, co já zápasila se rvaním mé druhé osmičky, prožívala Maja jinou bolest.

Maja:
"ahoj, hlásím, že kočičí domporod proběhl dnes nad ránem. miluna se rozhodla, že nejlepší bude začít o půlnoci na mém polštáři (celý večer se ode mě nehnula), úplně jsem byla dojatá, jak mi věří. za to se mi odvděčila zmaskrováním ruky, první kotě jí dalo pořádně zabrat, vrhla ho u mě v posteli a zakousnutá do mě. ty ostatní taky nešly snadno (už v kočičí porodnici), tentokrát to nešlo úplně lehce, nějak nechtěla tlačit placenty, nicméně nakonec jsme se do půl čtvrté společně dopracovali k sedmi kouskům (jak jsem tipovala). jeden byl ale takový chudáček, nedávala jsem mu moc naděje. a taky že do rána nevydržel, manžel to málem ořval, fandil mu, outsiderovi. ale teď už je vše v pořádku, číča mi zase vytřela zrak, co to je superplodnost a supermateřství :-D"

18.3.2009
"
no je pravda, že plivajz vypadá spíš jak myš než jako kočka ;-) nebo spíš tělo gluma, hlava malinkaté sfingy."

"jo a plivajz už má otevřené obě oka! :-D jako jediný, pak tam máme jednoho žižku (jedno otevřené, druhé zavřené) a ostatní se na vidění teprve štelujou. možná večer budou čumět všichni. plivník je sice prcek a šklebáček, ale asi bude ohromně inteligentní a vnímavý, když tak rychle kouká. asi je to jak u lidí, co nepobral na vzhledu, dožene kvíkvéčkem ;-) a v ruce (on se tam ještě v pohodě vleze celý, prďola) pěkně sedí, točí roboticky hlavičkou, packy položené před sebou a neřve. no milun ;-)
pohlaví si nejsem jistá, ono je to u nich poznat hned po porodu a to jsem stanovila, že máme 3:3 stejně jako loni, teď to mají všichni stejné. večer na něho kouknu, myslím, že je holka, ale nevím. loni byly holky hrozně chytré, krásné a velké objevitelky, hoši byli takoví pomalejší, ale zase ohromně mazliví. normálně řvali, že chtějí do náručí ;-) a loňský plivajz (pracovně nazývaný retarda) spával milanovi na hlavě."

20.3.2009
"stejně ta naše miluna je borka, šest děceka zvládá to levou zadní a tváří se hodně spokojeně. žere teda jak prokopnutá a řekla bych, že na rozdíl od lidských matek těm miminům fakt věnuje celé své tělo a většinu času. prostě leží téměř nonstop v boudě, na ní přisosnutých 6 mulisáků a kojí a kojí a kojí... a těch pár hodin denně, co miluni spí, tráví volnočasovýma aktivitama s náma :-D naštěstí oni se hrozně rychle vyvíjí a rostou (až je mi to líto, každý týden se zdvojnásobují), takže za 2-3 měsíce už bude zase singl koc a bude spát 20 hodin denně a 4 hodiny jíst ;-)"

23.3.2009
"
dala jsem ti do alby tři nové fotky plivníka, tělo jako důkaz. kromě glumí postavy mu hlavička pěkně jede do ítý mimozemšťana :-D jestli se nestane zázrak, tak ho budem muset dát se slevou, je to fakt ufon. jakoby se rozhodl mutovat směrem k nahaté kočce sfynx či co. ale prosadit se teda umí. ráno jsem se probudila, velká miluna se mnou v posteli spokojeně podřimovala a z boudy řev jak kráva. letím tam, wocogou, všichni miluni spořádaně hajali na stanovištích, jenom plivajz stál uprostřed bedny, čuměl nahoru a naléhavě ryčel, asi chtěl pomazlit a najíst. tak jsme ho společnýma silama obě obsloužily, to bude rozmazlenec"

"no, já se právě bojím, že oni nebudou moc mohutní - konkrétně plivajz eówyn glumová bude prcek :-/ když se narodil/la měl/la jen 70g (ten, co umřel, měl 66g, ramboši měli přes 100g), po týdnu plivajz 152g a včera po dvou týdnech jen 230g (ramboši přes 300g). takže v takovém kolektivu se těžko prosazuje o mléko. za 2 týdny začnou sami jíst, tak plivajzovi budu dávat jídlo bokem, aby to dohnal/la a dostala se pořádné porci ;-)"

24.3.2009
"
jsem zase včera věnvala plivajzovi extra péči, aby z něho/ní nebyl deprivant. ale umí si poradit, vždycky se zavrtá mezi ty dva nejmacatější miluny, má je jak gorily, chytnou se za ramínka a pěkně bucají. úplně mě štve, že máme dnes slet čarodějnic (nejlepší kamarádky, po cca 4-5 měsících se konečně slezem, ty těhotenství a děcka nám dost komplikujou styky) a nebudu se moct muckat s milunama. jestli prošvihnu jejich první krok z boudy do světa, tak mě to bude mrzet "

25.3.2009
"
dnes jsme s M. shodli, že plivajz začíná růst do krásy. jak má drobný xichtíček, ale oči stejně velké jako ostatní, tak bude asi taková okatá krasava"

31.3.2009
"
tak můj šéf mi taky vykládal dojemný příběh, jak si vzal nejslabšího setra z vrhu a z něho nějvětší krasavec. nevím ale, jestli to platí i pro kočky - spíš ne :-D každopádně včera jsme vzali dvě nejodvážnější koťata (pochopitelně jeden z nich plivník) a nechali je chodit po bytě. a uznala jsem, že plivajz je prostě dokonalý. nechtěl ani tak ven, jako k nám, je totálně fixnutý na člověka a hrozně ukecaný ;-) a miluní už vrní! teda vrněli už dřív, ale jenom při jídle, ale teď už při hlazení.
odčervování malých proběhlo hladce, přece jen jsou fakt malí a nezkušení. zato velká čí
ča! mám tři sečné rány na noze (je to holt světem protřelá miluna) a ten odčervoavcí sajrajt po celém bytě :-p a to pohlaví bude jisté možná už dnes, velká má nějaké zažívací problémy, zatím jsem to s vetem konzultovala ústně, ale dnes je asi všechny našlapem do přepravky a pojedem. hrozně mě to trápí, že není v pořádku. (já asi nemůžu mít dítě, fakt se zblázním, jestli bude nemocné...)"

1.4.2009
"
dar, zdravím se z lékařského dopoledne. ráno nácvik s milunou a milunama, trošku drásavé drama, vypadali chudáci jak do transportu, v těch dvou bednách, pacičky ven, pláč (já taky na krajíčku). a to jsme je nejdřív narvali všechny do jedné (přeplňované turbo) a pak postupně nenápadně vytahovali malé do druhé přepravky a nechali u mamy jen plivajze a ještě jedno.
v čekárně jsme se sešli s fretkou a dvěma psy, ale to už byla miluna v klidu a malí spali. velká dostala injekce (manžel doma posléze ošetřen), ATB a ještě něco, tak to chci vidět, jak to do ní zase 2x denně rvu :-p a dobrá zpráva, plivník
je plivnice! :-D prej máme 4 kluky a 2 holky, ale já si furt myslím, že to je 3:3. měl tam mladou holku na praxi a ta vypadala, že nám plivajze ani nevrátí :-D"

2.4.2009
"no já poslední dny cvičení flákám, vždy s dobrým úmyslem lehnu na zem, jenže vidím zrovna milunům do boudy a oni se nahrnou ke vstupu a dělají staré blažkové, tak si je vytáhnu před boudu... a je docvičeno ;-) ale dnes mě bolely záda, takže se musím vybičovat k výkonu.
jo! a v pět mě probudil minulí řev, co je, co je? a nejodvážnější milun průzkumník došel až k naší posteli (poprvé sám) a pod postelí začal ryčet, tak si ho M vzal chvilku do betle a pak ho zaparkoval zpět na stanoviště. takže invaze barbarů začíná"

3.4.2009
"s milunama to začíná být dost akční. v 5:25 mě probudil řev. pod mojí postelí tabořili tři miluni (takže 3 už umí vylézt ven), tři byli v bedně, velká mi seděla na hlavě a chtěla se mazlit, řevu dětí nedbaje. i shromáždila jsem je všechny do boudy a usnula. v 6:55 jsem otevřela oko a zjistila, že mě hypnotizuje jeden milun, ani neceknul, jen trpělivě hačal. tak jsme do 8 spali spolu.
a zachytila jsem 3 online loužičky, to mě teda překvapilo, takže byl nainstalován veřejný záchodek vedle boudy, snad nebudou dementi a pochopí wocogou, jako všechny kočky."

5.4.2009
"aduš je fakt total mazel, ř
ve, aby mohla do náručí a přede, až se zajíká :-) právě jsem ji hrozně pomuchlovala. jinak mládež už spořádaně navštěvuje toaletu, aspoň pokud jsem si všimla. jen kdyby se nepokoušeli sežrat kamínky a udusit se jima, to bych byla šťastná. aspoň mám důvod strkat jim prsty do jejich malých rozkošných růžových držtiček teď jsou v tom celomodrém období (vč. očí), jen ty huby mají uvnitř růžové. a bílé mikro žuby - ale ostré! jeden supermilun až dokonce vyžral čelzince kočičí mléko :-D"

"aduš zrovna projevila jako jelito. spadla na znak ze škrábacího válečku, řev, panika, u toho kopla do supermiluna, co zrovna pil z misky, ten kopnul do misky, mléko všude, no děs "

8.4.2009
"plivník s nama dnes chtěla jít do práce. normoš si v klidu vyšlápla na hlavní chodbu (jako první ze smečky) a vůbec se nebála. tak jsem ji nechala smutně koukat z mojich papučí na vnitřní straně dveří ;-)"

9.4.2009
"zrovna jsem ti chtěla napsat, že bych se ani nezlobila, kdybyste si plivníka rozmysleli, včera jsem si s ní užila orgastický večer. seděli jsme u televize a tak dlouho nalézala a mňoukala, až jsme si ji vzali nahoru (neumí zatím šplhat), nejdřív se uvelebila mezi nama na polštáři a přísámbů že čuměla na bednu! velice spořádaně. pak se mi narvala do náručí, vyvalila se na zádíčka, objala mi ruku a tvrdě spala, jen občas se zamrvila. to kočka ideál už v tak útlém věku, nejradši bych si ji nechala ;-)"

10.4.2009
"včera mě M zase přistihl v něžné chvilce s plivníkem na gauči a pre "kterého máš? ten je pěkný" a já "to je plivajz" a on tomu nechtěl věřit, jak se nenápadně během týdne vylízala, je jak koťátko heleny zmatlíkové. vysokou úroveň charakterových rysů nebudu furt trapně omílat 8-)"

17.4.2009
"milun se právě pokusil trénovat skialpinismus na manželově milovaném a téměř nepoužívaném kombíčku (zakoupeném loni, protože "až budou děcka, už na naše koníčky nebudeme mít peníze", HAHA), hodil záda do misky s mlékem, chvíst, válení se, mokrá řvoucí kočka... hm a teď si stoupnul do druhé misky, paráda."

"očička mají pořád modré, jen trochu jedou do zelena. ale už nešvidrají a nevypadají u toho jak retardové. normoš oko drozda, zvědaví jak makakové a šplhají jak opičáci."